Akcija pošumljavanja u Busovači: Volonteri posadili 3000 sadnica bora (FOTO)

Economic

S ciljem obnove drvnog fonda i šume, u Busovači je u organizaciji Civilne zaštite Opine Busovača, održana velika akcija pošumljavanja na lokalitetu MZ Carica.

- REKLAMA -

Akcija je privukla 50-ak Busovki i Busovljaka, a među građanima koji su se sami odazvali bilo je i članova udruženja, učenika busovačkih škola i drugih. Svi su oni zajedno uz koordinaciju, ali i sudjelovanje djelatnika ŠGD Šume Središnje Bosne zasadili oko 3000 sadnica bora na površini od dva hektara.

– Drago mi je što su se Busovljaci odazvali u velikom broju, doista smo bili kao jedan za naš grad i od srca se zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pošumljavanju. Mislim kako smo napravili dobro djelo za buduće generacije, za našu djecu i unuke i sve ove mlade ljude koji su s nama sudjelovali u akciji pošumljavanja, kazao je za grad-busovaca.com portaljedan od sudionika akcije pošumljavanja.

– Najvažnija poruka jučerašnje akcije je svakako da mladima ostavljamo u nasljeđe pozitivne stvari i pozitivne priče, odnosno primjere kako se brinuti o prirodi i o našim šumama, dodao je on.

Cilj akcije bio je podizanje borove kulture koja će tijekom svoje vegetacije stvarati povoljne ekološko-pedološke prilike i omogućiti povratak autohtone vegetacije. Sadnice bora osigurao je “Rasadnik” Busovača.

Akciju pošumljavanja podržali su i učenici OSŠ “Busovača”. U izjavi za naš portal kazali su:

– Danas se potrefilo da je lijep i sunčan dan, a uz to organizirana je i ova lijepa akcija. Volimo ovakve akcije na kojima se dragovoljno skupi veliki broj građana i učenika, a sve kako bi napravili nešto što će u budućnosti biti vidljivo još više.

Kako smo uspjeli doznati, nova velika akcija pošumljavanja na području naše općine bit će održana na jesen kada to vegetacija dozvoli. Nadamo se da će se istoj priključiti još više sugrađanki i sugrađana. Pogledajte fotografije koje nam je poslao šumar ŠGD Šume Središnje Bosne Dražen Bagarić: