Agencija za rad: Oprez prilikom zapošljavanja u Slovačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorava građane BiH da s posebnim oprezom pristupaju oglasima za zapošljavanje u Slovačkoj jer se dogodio veliki broj prijevara, o čemu su prevarene osobe informirale Veleposlanstvo BiH u Pragu, koja nerezidentno pokriva Slovačku.

Direktor Agencije Muamer Bandić upozorio je da prilikom posredovanja u zapošljavanju novčana naknada ne smije biti tražena od osoba koja se zapošljavaju, te da kandidat od poslodavca mora dobiti ugovor o radu i radnu dozvolu, te radnu vizu koja omogućava boravak u toj državi.

Bez ovih dokumenata nije moguće zasnovati radni odnos u inozemstvu, te savjetujem da se bez njih ne odlazi na rad u inozemstvo jer je, najvjerojatnije, riječ o prijevari, istakao je Bandić.

Iz ove agencije napominju da BiH sa Slovačkom nema potpisan sporazum o zapošljavanju, koje se ne odvija posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Savjetujemo građane koji žele da odu na rad u inozemstvo da se obrate Agenciji kako bi dobili pouzdane informacije o mogućnostima i načinima zapošljavanja u inozemstvu, navodi se u priopćenju.