AFERA “RESPIRATORI” – Tužiteljstvo BiH širi istragu na još osoba

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obavili su jučer pretres Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u Banjoj Luci, čiji je direktor Aleksandar Zolak. Kako doznaje Avaz, oduzeta je brojna dokumentacija koja se odnosi na nastavak istrage o nabavi respiratora iz Kine u BiH, a koje je uvezla „Srebrena malina“.

SIPA i Tužiteljstvo već mjesecima istražuju aferu tešku 10,5 milijuna KM, a sporne respiratore uvezla je iz Kine tvrtka u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a zasad su osumnjičeni Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), i Fikret Hodžić.

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović rekao je jučer za Avaz da SIPA postupa prema naredbi Suda i Tužiteljstva BiH, ali da ne može govoriti o detaljima. Pripadnici ove agencije, uz prisustvo istražitelja Tužilaštva, pretresli su, kako Avaz doznaje, i kabinet i vozilo direktora agencije Zolaka koji je prije tri tjedna zbog ove afere i izdavanja dozvole „Srebrenoj malini“ za uvoz 100 respiratora saslušan u Tužiteljstvu BiH kao svjedok.

Iako je Zolak jučer kazao da ne zna zašto je SIPA došla, Avazovi izvori iz ove agencije tvrde da to nije točno, odnosno da je sve itekako poznato i Zolaku i zaposlenicima. SIPA je izuzela svu dokumentaciju koja se odnosi na izdavanje dozvola za uvoz medicinske opreme u posljednjih nekoliko godina.

Od prvog dana je, naime, sporno kako je „Srebrena malina“ dobila dozvolu za uvoz opreme isti dan kada je i podnijela zahtjev, a neke tvrtke čekaju i po godinu, što je dokumentirano u SIPA-i.

Prema informacijama Avaza, Zolak, zasad ima status osumnjičenog, čime se istraga širi na više osoba u ovom predmetu. Zolak je „Srebrenoj malini“ dao dozvolu, a da u tom podnesku uopće nije bio naveden ni registracijski broj tvrtke.

Kada je u pitanju dozvola za promet medicinskom opremom, ona im je odobrena 26.travnja, dan ranije, koja vrijedi do 26. travnja 2025. godine, no nitko ne zna na osnovi kojih referencija.

Istraga će, osim Zolaka, biti proširena na još najmanje tri osobe, navodi Avaz.