Afera “Respiratori”: Tužiteljstvo BiH oduzelo mobitel Fikretu Hodžiću

Tužitelji Tužiteljstva BiH tijekom pretresa stana u sarajevskom naselju Stup oduzeli su mobitel Fikretu Hodžiću, osumnjičenom u aferi „Respiratori“ za pranje novca, saznaje „Avaz“ iz izvora bliskih ovoj pravosudnoj instituciji.

Mobitel je oduzet uz naredbu Suda BiH. Hodžić je, podsjećamo, vlasnik kompanije „Srebrena malina“, koja je uvezla u travnju 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 milijuna KM, zbog čega je istragu i pokrenulo Tužiteljstvo BiH.

Zanimljivo je da se Tužiteljstvo BiH na oduzimanje mobitela Hodžiću odlučilo nakon pola godine. Ranije je u svibnju obavljen pretres njegovog stana, obiteljske kuće i službenih prostorija „Srebrene maline“ u Vogošći i Srebrenici. Tada su oduzete brojna dokumentacija i računalna oprema.

Oduzimanje mobitela Hodžiću nakon pola godine od prvog pretresa i uhićenja, kako tvrde naši izvori, povezano je sa saslušanjem Asima Sarajlića, izaslanika SDA u Parlamentu BiH.

Naime, Sarajlić je nedavno odbio dati tužiteljima Tužiteljstva BiH svoj mobitel, točnije nije želio dati PIN, zbog čega su tužitelji tražili da se uključi Sud i donese naredbu o tome, ali i na određeni način primorao Sarajlića, bez obzira na to što je svjedok, na suradnju. Ali Sud BiH se za sada još nije odlučio na to, jer nije određen zakonski rok.

Sporno je što je Sarajlić slao Hodžiću, a što tužitelji bez mobitela ne mogu otkriti. Zato je odlučeno da se oduzme mobitel Hodžiću. Bez obzira na to što je prošlo pola godine, ovakav potez Tužiteljstva sada bi mogao istragu okrenuti i prema drugim osobama.

Tačnije, popis osumnjičenih, kako je najavljivao Avaz, mogao bi biti uveliko proširen.

Hodžiću su sudskom naredbom ranije blokirani računi kompanije i ova odluka je i dalje na snazi. Mobitel je ranije oduzet, također, i Fadil Novaliću, federalnom premijeru koji je osumnjičen u ovoj aferi. Osumnjičen su i Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ-a, kao i direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak.

Prethodni članakVITEZ: Svečano otvorena manifestacija “Dani Ahmed-agine džamije”
Sljedeći članakAko se trend rasta broja zaraženih nastavi, upitno održavanje izbora u BiH?