Afera “Asim”: Kako se navodno trgovalo glasovima (VIDEO)

Nova politička kriza potresa Sarajevsku županiju i donosi potrese u SDA. Naime, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić (SDA) objavio je snimak o malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora za predsjednika Županijskoga odbora SDA Sarajevo koji su održani u srijedu.

Glavni akter na snimku kojeg je objavio Efendić je predsjednik Kadrovskog povjerenstva i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.

Na snimku koji je objavio Efendić evidentno je da Sarajlić, zajedno sa Sabahudinom Delalićem (zastupnik SDA u Skupštini SŽ) i Muhamedom Šehovićem, SDA vijećnik u Novom Gradu dogovaraju lojalnost glasa nepoznatog izaslanika koji je umjesto za Efendića trebao biti osiguran kao glas za Fikreta Prevljaka, izabranog predsjednika ŽO SDA Sarajevo. Međutim, osim ove tematike, na snimku se može čuti i kako Sarajlić i Delalić prije svega iznose brojne detalje iz bliže i dalje prošlosti kada je riječ o kadroviranju, lobiranju, zapošljavanju, ali i planovima.

Nekoliko pitanja se posebno nameću iz cijele priče, a to su, navodi Klix, akteri snimka, prije svega Sarajlić i Delalić potvrdili iznošenjem tih navoda.

Tako je Sarajlić kazao da se u proces izbora predsjednika ŽO SDA Sarajevo “u subotu i nedjelju” uključio i Bakir.

Sarajlić je u dva navrata spomenuo, doduše po nadimku i direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, tvrdeći da je Osmica na njihovoj strani te da se neimenovani izaslanik koji je predmet snimka ne treba plašiti prepiske na Viberu.

Drugi primjer gdje Sarajlić spominje Osmicu je priča koju je ukratko kao primjer “završavanja” određenih poslova i lobiranja naveo, a riječ je o izboru gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake prije skoro 4 godine.

Kako navodi Klix, glumac koji se spominje na snimku je Emir Hadžihafizbegović i on bi trebao biti budući ministar kulture. Na objavljenom Efendićevom snimku jasno je da se izaslaniku kojeg Sarajlić i Delalić “završavaju” obećava zaposlenje žene. Kao potencijalna opcija se spominje neko mjesto u “kulturi”. Delalić se potom uključuje i sugerira da ima informacije da je “prazno u kulturi”, odnosno da ima prostora da se zaposli jer je samo jedna žena zaposlena na ugovor o djelu. Sarajlić također navodi da mu je Glumac dužan, a ima i kod Cvrleta, a Cvrle je, navodi Klix, Senad Hasanspahić, budući SDA ministar za braniteljska pitanja Sarajevske županije. Sarajlić je siguran u njegovu odanost jer mu je, kako je potvrdio na snimku bio pomoćnik dok je Sarajlić bio načelnik općine Vogošća.

Tužiteljstvo Sarajevske županije o u saradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova SŽ provjera navode iz medijskih članaka vezano za objavljeni snimak. Ovo je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica Tužilaštva SŽ Azra Bavčić dodavši kako se poduzimaju sve mjere i radnje iz nadležnosti ove dvije institucije. Čini se kako će objava ove snimke imati izuzetno velike posljedice kada je riječ o odnosima unutar SDA.

Prethodni članakMartina Fišić pomaže pri izgradnji škole u Ugandi
Sljedeći članakDan žena proslavite u restoranu “Central”