Advan Akeljić: Veličanje ratnog zločinca HDZ-u i Draganu Čoviću ne ide na čast

Veličanje ratnog zločinca HDZ-u i Draganu Čoviću ne ide na čast. Sigurno nije dobro ni da bilo koja stranka, ni predsjednik bilo koje stranke dočekuju ljude koji su od službenog suda proglašeni krivim za ratne zločine bez obzira iz kojeg naroda oni dolaze, kazao je Advan Akeljić načelnik Općine Vitez za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

On je komentirajući doček, osuđenog za ratne zločine, Darija Kordića u Busovači na kojem je prisustvovao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a kazao da to nije dobra poruka za suživot.

– Nije dobro da se veličaju ratni zločini, govorimo o činjenicima, govorimo o utvrđenim okolnostima po kojima je Haški sud donio odluku. Bilo koje veličanje od bilo koje strane, pa i HDZ-a nije sigurno dobro ni ide na čast njima ni strankama koje baštine suživot, toleranciju i međuljudske odnose – navodi Akeljić.

On napominje da je 16. aprila 1993. godine u Ahmićima izvršen jedan gnusan zločin nad civilnim stanovništvom.

– Za jedan dan pobijeno je 116 stanovnika, ljudi su protjerani iz svojih domova. Nema riječi kojima se može iskazati emocija zbog toga. Haški sud ima takva pravila da nakon odsluženja dvije trećine kazne može zbog dobrog ponašanja izaći na slobodu. Ali pitam se da li to ponašanje nakon izlaska ide u prilog tom njihovom ranijem vladanju. Ja koliko sam mogao vidjeti bilo je izjava koje i dalje provociraju i izazivaju žrtve zločina. To sigurno nije dobro i za osudu je – kazao je Akeljić za Patriu.