Srednja glazbena škola “Jakov Gotovac” obilježava 25 godina postojanja i vrijednog rada

Srednja glazbena škola Jakova Gotovca Novi Travnik izrasla je u uzornu obrazovnu i kulturnu instituciju. Dvadeset pet godina postojanja, njenog razvoja i održavanja zasigurno predstavlja izuzetnu vrijednost.

Stvara vlastiti kadar, ostvaruje iznimne rezultate na natjecanjima, a sa preko 600 koncerata i drugih nastupa postala je centar kulturnih dešavanja u gradu i širem okruženju. Veliki značaj čini i saznanje da smo jedina Srednja glazbena škola na našem Kantonu.

Početkom 1996.god.pokrenuta je inicijativa za osnivanjem Srednje glazbene škole u Novom Travniku. Odluka o utemeljenju donesena je 26. veljače 1996 god. te škola je zvanično počela sa radom u prvoj školskoj 1996./97.godini.

Naziv je dobila po hrvatskom skladatelju Jakovu Gotovcu 7. studenog 1998.godine. Od skromnih početaka pa do danas, kroz školu je prošlo puno poznatih i priznatih glazbenih umjetnika i pedagoga iz cijele BiH, jer u Novom Travniku nije bilo dovoljno obrazovanog kadra za održavanje kvalitetne i potpune nastave.

Danas se veliki broj bivših učenika vratio u svoju školu i dalje širi znanje i ljubav prema glazbi novim generacijama. Učenici su dolazili sa svih područja kantona: Travnika, Novog Travnika, Viteza, Nove Bile, Busovače, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Bugojna, Donjeg Vakufa, Uskoplja, Jajca te Žepča, Livna i Zenice. Škola se veoma brzo nametnula kao neizostavan činilac svih kulturnih ali i drugih zbivanja kako u gradu tako i šire.

Koliki je doprinos škole kulturi grada Novog Travnika govore i činjenica da se ne može zamisliti niti jedna ozbiljna kulturna manifestacija bez učešća učenika i profesora naše škole. Koncerti povodom Dana Općine, Božićni koncert, Uskrsni i Završni koncert već su odavno postali tradicionalni, te su veoma posjećeni od strane naših sugrađana što daje dodatnu vrijednost svemu što se radi u našoj školi. Učenici naše škole redoviti su sudionici i osvajači nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Portugalu i Australiji.” – navode iz ove škole.

U proteklih 25 godina osvojili su 128 nagrada. Iza svake ove nagrade stoji ogroman radi profesora i učenika za koji je potrebno puno ljubavi i odricanja.

Godine 2018. bili smo domaćini XXI Otvorenog Federalnog natjecanja učenika i studenata glazbe zajedno sa OGŠ Jakova Gotovca Novi Travnik i OMŠ Travnik, gdje smo u našem gradu ugostili preko tisuću mladih glazbenika iz 34 osnovnih i srednjih glazbenih škola Federacije BiH, tri muzičke akademije, Republike Hrvatske, Brčkog Distrikta i Republike Srpske. Potrudili smo se da budemo dobri domaćini i da svi natjecatelji uz nagrade ponesu i lijepe uspomene na boravak u našem gradu. U školi je maturiralo 298 učenika, na Muzičkoj akademiji diplomiralo je 64 bivša učenika koji su stekli zvanje akademskih muzičara, magistara i jedan doktor klavira. Na Muzičkim akademijama u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji trenutno studira 26 bivših učenika naše škole. Doprinos svakog nastavnika, svakog učenika postoji i on je prepoznatljiv i ugrađen u ono što je Srednja glazbena škola danas.” – dodaju.

Naravno da priča o srednjoj glazbenoj školi nije završena, škola očekuje daljnji razvoj, nove odsjeke, nove zaljubljenike u glazbu a zasigurno bolje uvjete rada i svoju zgradu.

Prethodni članakOmer ef. Sikira, glavni imam MIZ Vitez, preveo s arapskog knjigu “Omer ibn Abdulaziz”
Sljedeći članakMeteorolog Sladić o hladnoj fronti koja je stigla u BiH