80 radnika Konzuma u BiH ostalo bez posla

S 40 radnika “Konzuma BiH” u Sarajevu i oko 40 u Banjaluci nije produžen ugovor na određeno, a s pet radnika jedne trgovine u Mostaru raskinut je ugovor na neodređeno, što je obrazloženo time da te trgovine nisu bile profitabilne i da to nema veze s krizom u “Agrokoru”.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH, rekla je da je za pet radnika jedne trgovine iz Gračanice ponuđen posao u drugim gradovima, ali s obzirom na to da nisu imali prijevoz, dogovorili su s Upravom da budu proglašeni tehnološkim viškom.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić dodao je da su radni odnosi raskinuti s 28 osoba iz firmi “Ledo” i “Konzum”, te a 12 iz ostale tri firme kćeri “Agrokora”, pišu Nezavisne novine.

Nakon sastanka s predstavnicima firmi dobavljača “Agrokorovih” poduzeća u BiH, sindikata, Gospodarske komore FBiH i Udruženja banaka BiH, Zukić je juče kazao da se dobavljačima trenutno duguje oko 130 milijuna KM, te će ovog tjedna “Konzumu” biti predložen okvir dogovora u kojem su dobavljači spremni ući u rizik i dati “Konzumu” robu i dalje, ali da im se daju neke garancije u vezi plaćanja starog duga i novih isporuka. Očekuje se da taj dogovor bude potvrđen na sastanku u ponedjeljak.

Istaknuo je da bi u slučaju nepostizanja dogovora bio otvoren regulatorni okvir i da postoje neke alternativne metode o kojima nije htio govoriti.

Potvrdio je da ima informacija da su određeni dobavljači zaustavljali pa opet na osnovu dogovora nastavili s isporukom robe, te da i sada vjerojatno ima nekih koji ne isporučuju. Iznesena je informacija da su među njima “Meggle” i “Milkos”.

“Želimo da se vrati uzajamno povjerenje. Bez isporuke i punih polica ne može se zadržati promet ‘Konzuma'”, dodao je Zukić.

Adin Fakić, direktor “Milkosa”, rekao je da je dobavljačima cilj imati stabilno tržište, a “Konzum” predstavlja značajan dio tog tržišta.

Prethodni članakBiH je u posljednje tri godine napustilo najmanje 100.000 ljudi
Sljedeći članakKino Vitez priprema dvije kino atrakcije