8 nevjerojatnih špilja koje će vas ostaviti bez daha

Špilje su nekako zadivljujuće i čini se da postoji nešto misteriozno čime raspolažu. donosimo vam osam najnevjerojatnijih špilja u svijetu, koje pri samom pogledu oduzimaju dah…

1. Kungur  ledena špilja, Rusija

Kada zakoračite u Kungur Ice Cave čini se kao da ste ušli u drugi svijet. Nalazi se u neposrednoj blizini ruskog Mutnovsky vulkana, Kungur Ice Cave je nevjerojatan podvig prirode. Pola milje duga špilja ima enormne nakupine leda koje se čine da sjaje s veličanstvenim bojama kako se svjetlost sa površine filtrira kroz nakupine stijena i leda.

1. Kungur Ice Cave, Russia - 8 Mind Blowing Caves That Will Take Your Breath Away

2. Vatnajokull ledenjačka špilja, Island

Nalazi se pored najvećeg ledenjaka u Europi, Vatnajokull ledenjačka špilja se uvijek mijenja zbog topljenja leda. Špilja izgleda neprocjenjivo lijepa, ali unutar špilje ledenjaka može biti izuzetno opasno istraživati ​​jer se led stalno raspada i mijenja oblik.

2. Vatnajokull Glacier Cave, Iceland - 8 Mind Blowing Caves That Will Take Your Breath Away

3. Son Doong špilja, Vijetnam

Ulazeći u Son Doong špilju je kao da dolazite u neki drugi svijet. To je trenutno najveća poznata špilja u svijetu i unutar njenih  zidina ćete naći bezbroj nevjerojatneih formacija stijena, izolirane eko i vremenske sustave, kao i minijaturne džungle i ogromne “krovne prozore”, gdje se strop od vapnenca urušio. Stručnjaci vjeruju da je špilja stara između dva i pet milijuna godina, a još uvijek nisu bili u mogućnosti istražiti sve hodnike od otkrića 1991.

3. Son Doong Cave, Vietnam - 8 Mind Blowing Caves That Will Take Your Breath Away

4. Rudnik Naica, Meksiko

Dok su rutinski minirali hodnike u Naica rudniku, radnici su bili šokirani kad su se probili  zid pećine i naišli na veliki hodnik od  koja sadrži najveće kristale poznate čovjeku. Špilja čini veličanstven prizor jer kristali rastu i do petnaest metara dužine, ali nažalost špilje su zatvorene za javnosti zbog intenzivne topline unutar njih i mogućnosti oštečenja samih kristala.

4. Naica Mine, Mexico - 8 Mind Blowing Caves That Will Take Your Breath Away

5. Špilja u Algarvi, Portugal

Ako ste u potrazi za savršenom plažom onda to može biti ovo. Ova veličanstvena špilja se nalazi uz more koje nagriza stijenu te pritom kreira nove špilje. Pristup špilji je omogučen samo sa mora koje ga okružuju i u njoj ćete pronaći gotovo savršenu plažu koja je potpuno izolirana.

5. Cave in Algarve, Portugal - 8 Mind Blowing Caves That Will Take Your Breath Away

6. Red Flute špilja, Kina

Reed Flute špilja (nazvan po trstici koja raste na ulazu od kojih se izrađuju flaute) privlači posjetitelje već više od 1200 godina. Unutar špilje su spektakularne stalaktitne i stalagnitne formacije i fascinantan niz boja koje će vas nesumnjivo ostaviti bez daha.

6. Reed Flute Cave, China - 8 Mind Blowing Caves That Will Take Your Breath Away

7. Glowworms špilja, Novi Zeland

Glowworms špilja u Novom Zelandu je stvarno kao nešto iz bajke. Gledajući iz unutrašnjosti veličanstvene špilje, stjeće se dojam kao da se gleda u zvjezdano nebo koje privlači posjetitelje gotovo 120 godina.

7. Glowworms Cave, New Zealand - 8 Mind Blowing Caves That Will Take Your Breath Away

8. Antelope kanjon, SAD

Smještena u pustinji Arizone, zidovi Antelope kanjona su glatki, obloženi stijenama crvene i narančaste boje. Svoj postanak zahvaljuju vodenim bujicama koje su u kišnoj sezoni svojom snagom isklesale ove veličanstvene prizore.

8. Antelope Canyon, USA - 8 Mind Blowing Caves That Will Take Your Breath Away