7. Međunarodni susret dijaliziranih i transplantiranih VITEZ 2016

Od 02.06. do 05.06.2016. Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH organizira 7. Međunarodne susrete dijaliziranih i transplantiranih „ VITEZ 2016″.

Susreti se već sedmu godinu za redom organiziraju u Vitezu i Zaselju kod Viteza. Prvi dio susreta bit će održan u Etno selu „Čardaci”, u petak, 03.06.2016., u 11,00 sati, a započet će Javnom tribinom „TRANSPLANTACIJA U BiH I REGIONU-JUČER DANAS SUTRA”.

Na tribini će gostovati dr. Mirela Bušić, Nacionalna koordinatorica za transplantaciju pri Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske, dr. Jaml Ahel, također iz Ministarstva zdravlja RH, prof. Enisa Mešić iz UKC Tuzla, kao i predstavnici Udruga i Udruženja iz Slovenije, Srbije, Rumunjske, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

Predviđen je zajednički izlet u Sarajevo gdje će gosti obići staru jezgru grada, a tijekom sva tri dana, u Zaselju kod planinarskog doma, paralelno će se odvijati i sportska natjecanja u stolnom tenisu, boćanju, pikadu, šahu itd.

U nedjelju, 05.06.2016., planiran je i sastanak Mreže transplantiranih Jugoistočne europe koju čine BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Rumunjska I Crna Gora, a nakon zajedničkog ručka svim sudionicima će biti dodijeljene zahvalnice, a najboljim natjecateljima medalje i pokali.

Značaj ovih susreta je višestruk: razmjena pozitivnih iskustava i učenje od drugih, a posebno zemalja EU, Slovenije i Hrvatske, koja je lider u svijetu po broju transplantacija.

Ovim događajem podiže se svijest kod ljudi o važnosti darivanja organa poslije smrti u svrhu liječenja ljudi.