5. Festival jednominutnog filma mladih “Imate minut?”

Film „Dječija priča“, autora Sadina Glamočića iz Divičana-Jajce, dobitnik je Grand Prix-ija, glavne nagrade petog festivala jednominutnog filma „Imate minut?“ koji se održao u petak i subotu na Vlašiću.

Nagradu za najbolji scenarij dobio je film “Maske“, učenice Saire Memije iz Fojnice. Za najbolju režiju nagrađen je film „Budi slobodan“ Elizabete Miličević iz Gromiljaka, dok je za najbolju glumu nagrađena Hana Kunić iz Jajca za film “Kišobran”.

Specijalnu nagradu žiri je dodjelio filmu “Samoća“, Ante Petrovića iz Divičana – Jajce, a publika je svojim glasovima nagradila film Monike Ivanić, učenice iz Brestovskog/Bilalovca – “Učimo se strpljenju”.

Filmovi su snimljeni uz pomoć trenera iz Nevladine organizacije Genesis Project, a u sklopu projekta “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanske Županije” realizovanog pod pokroviteljstvom njemačke fondacije Stiftung Schüler Helfen Leben i UNICEF-a BiH. Festival se organizirao pod pokroviteljstvom Genesis Project-a u okviru nagradnog fonda dodjeljenog Genesis-u za aktivnosti na polju mirovnog aktivnizma u 2015. godini od strane organizacije Peace Direct iz Londona.

Kroz jednu kreativnu minutu, djeca su svojim filmovima uputila snažne poruke koje govore o nasilju, toleranciji, predrasudama. Ukupno je snimljeno 83 filma, a festivalski žiri odabrao je 32 filma za uži krug finalista. Za nagradu publike natjecala su se sva 83 filma, a ostale nagrade dodijeljene su u konkurenciji filmova koji ušli u finale.

Tijekom dvodnevnog druženja na Vlašiću, djeca su sudjelovala na edukativnim, interaktivnim radionicama, a slobodno vrijeme su iskoristlili za organizirani izlet.