Naučnici otkrili kako je sagrađen Stonehenge: “Nismo mogli vjerovati koliko je jednostavno!”

Vjerojatno nema osobe koja nije čula za Stonehenge, neolitičku građevinu koja se nalazi na jugu Engleske i stara je između 4.000 i 5.000 godina.Danas zaštićen kao dio UNESCO-ove svjetske baštine, Stonehenge se sastoji od uzdignutih kamenih blokova, od kojih su najveći teški između 30 i 40 tona.

Cijeli kompleks još uvijek je obavijen velom misterija – nitko zapravo nije siguran koja mu je bila svrha (iako se smatra da je služio za vjerske obrede), a eksperte je, uz to, godinama zbunjivalo pitanje kako su graditelji do Stonehengea dovukli manje blokove napravljene od kamena koji se može naći tek u 200 kilometara udaljenim planinama u Walesu.

Čini se da je odgovor vrlo jednostavan, piše britanski Telegraph. Profesori i studenti sa Sveučilišta u Londonu napravili su eksperiment u kojem su na drvenim sankama blokove vukli preko vodoravno položenih trupaca.

Ostali smo šokirani kada smo shvatili koliko je lako vući taj kamen – rekao je profesor Mike Parker-Pearson.

Njegov tim od 10 studenata vukao je kamen od jedne tone tempom od tri metra svakih pet sekundi. Da su ga vukli kontinuiranim tempom, uvjereni su kako bi u sat vremena prevalili udaljenost od 1.600 metara.

https://www.youtube.com/watch?v=W65iGWeUt4A

Kako je kamenje koje je iz Walesa došlo do lokacije Stonehengea teško oko dvije tone, istraživači su procijenili da bi za vuču jednog od njih trebalo dvadesetak ljudi.

Istina je da smo naš eksperiment odradili na ravnom tlu, dok su se graditelji Stonehengea trebali nositi i s velikim strminama u gorju Presili, ali ovaj sustav vuče dobro funkcionira i na teškom terenu. Uostalom, predindustrijske zajednice poput Maram Naga u Indiji koriste tu metodu i dan-danas prilikom izgradnje velikih kamenih spomenika, a slične sanjke u obliku Y, stare oko 2000 godina, nađene su u Japanu – kazao je Parker-Pearson i naglasio kako se slična metoda koristila prilikom gradnje Zabranjenog grada u Kini, a neki od tamošnjih blokova su imali i do 123 tone.

Sada se želimo vratiti na Univerzitete i pomoću malo matematike otkriti koliko je vremena trebalo graditeljima da dovuku blokove do Stonehengea – zaključio je profesor.