24 godine od pokolja u Dusini

Kraj siječnja kao i veći dio ratne 1993. godine ostat će crnim slovima upisani u povijest Hrvata u naseljima smještenim u dolini Lašve u središnjoj Bosni.

Među njima je i selo Dusina koje pripada općini Zenica, mjesto masovnog zločina nad Hrvatima Lašvanske doline. Nakon što su krajem siječnja postrojbe Armije BiH bezuspješno pokušale zauzeti Busovaču i veći dio njene okolice, rano ujutro 26. siječnja 1993. godine uslijedio je novi ‘napad’. Na meti se našlo selo Dusina, odnosno svo hrvatsko stanovništvo u ovom selu koje se tog ranoj jutra našlo u potpunom okruženju. Po ulasku u selo pripadnici Armije BiH hrvatske civile zajedno s pripadnicima HVO-a koji su poslužili kao “živi štit” u pokušaju da zaštite živote civila, odvode u obiteljsku kuću Stipe Kegelja. Uslijedila su maltretiranja, a potom i okrutna ubojstva 10 zarobljenika za koje ni 24 godine poslije nitko nije odgovarao. Devet žrtava ubijeno je u kući Stipe Kegelja, dok je Mladen Kegelj nakon zlostavljanja, likvidiran u seoskom mejtefu. Iako su svi akteri zločina nad Hrvatima međunarodnom kao i domaćem pravosuđu poznati jer su izašli na vidjelo tijekom haaških procesa, za zločin u Dusini, uključujući i veoma okrutno ubojstvo zarobljenika Zvonka Rajića, još nitko nije procesuiran.

Danas, 24 godine nakon zločina nad Hrvatima, selo Dusina sablasno je prazno. Od prijeratnih oko tri tisuće stanovnika, u Dusini još uvijek nema niti jednog hrvatskog povratnika. Godišnjica zločina čije obilježavanje svake godine organizira Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata HR HB Busovače, jedan je od rijetkih trenutaka kada Dusina, barem nakratko ponovno oživi. Tako su se i ove godine, na 24. godišnjicu prvog masovnog stradanja Hrvata u Lašvanskoj, žrtvama, pored članova obitelji stradalih koje 24 godine vape za pravdom, poklonili i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i hrvatski politički predstavnici s ovog područja. Misu pred spomen obilježjem Hrvatima okrutno ubijenim 26. siječnja 1993. godine u Dusini, predvodio je fra Zoran Jaković, župnik župe Busovača. Prije mise predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i politički dužnosnici, položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na sve poginule.

Prethodni članakOdržana 47. sjednica Vlade ŽSB
Sljedeći članakUmro don Anto Baković