24 godine od dolaska humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“

20. prosinca 2017. godine u Novoj Biloj bit će obilježena 24-ta obljetnica humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

Svečanim koncertom i večeri zahvale, organizator se na poseban način želi zahvaliti svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima iz Republike Hrvatske i BiH, koji su na svoj način doprinijeli opstanku i opstojnosti Hrvata, u srcu Bosne gdje su vjekovima, duboko ukorijenjeni.

Danas unatoč vremenskom odmaku, svjesni važnosti i presudne uloge tog konvoja koji je stigao u trenutku kada je zaprijetio potpuni slom, humanitarna pa i biološka katastrofa za sedamdesetak tisuća Hrvata Doline. Bijeli put sadržajno i simbolički značio je potporu Republike Hrvatske, opkoljenim Hrvatima srednje Bosne, pa i ovdašnjim Muslimanima. Također, bio je to dokaz svehrvatskog jedinstva iz tog vremena, koje nam i danas treba, a nedostaje.

Smatrali smo vrijednim organizirati ovaj događaj sa željom da od zaborava sačuvamo sve te dobre ljude i događaje koji su danas, nedvojbeno, hrvatska povijest i to ne samo Lašvanske doline, središnje Bosne, nego i cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske. S nadom da bi to mogao biti putokaz za budućnost, poručuju organizatori.

20. prosinac 2017., srijeda:
• 18:00 – Sveta misa u župnoj crkvi Nova Bila
• 18:45 – Svečani koncert Limene glazbe „Lašva“ Nova Bila i VS „Lašvanske dive“ HKC-a Nova Bila
• 19:20 – Kratko druženje ispred župne crkve
• 20:00 – Večer zahvale

21. prosinac 2017., četvrtak:
• 10:00 – Posjeta Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila, kratko druženje, doručak te ispraćaj gostiju iz RH.

 

drukciji.ba