230.000 sadnica zasađeno u BiH u sklopu volonterske akcije „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan“

Danas je u Sarajevu u prostorijama zgrade Ujedinjenih naroda (UN House) u Bosni i Hercegovini održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati jedne od najvećih volonterskih akcije u BiH „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan”.

Akcija je realizirana 24.10.2013. godine na teritoriju cijele BiH, a nositelji ovog hvale vrijednog projekta su UG „Ruke” iz Sarajeva i UG „Mozaik prijateljstva” iz Banja Luke, dok je generalni sponzor kompanija HT Eronet.

Volonterskom projektu „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan” priključilo se 9.000 volontera koji su zasadili 230.000 sadnica na području BiH. Najviše su se sadili četinari (smrča i bijeli bor), crni bor, plemenite liščare i šumsko voće.

U akciji su sudjelovale 72 općine, i to 50 općina iz Federacije BiH i 22 općine iz Republike Srpske.
Najaktivniji su bili članovi lokalne zajednice općine Bugojno, gdje je zasađeno najviše sadnica, čak 20.000.

„Zahvaljujemo svim medijima koji su nam pomogli da kampanjom podignemo svijest građana o važnosti šume i šumskih ekosistema. Također, zahvaljujemo svim šumarskim poduzećima na osiguranim sadnicama i dobroj suradnji. Planovi Let’s do it-a za 2014. godinu su: akcija čišćenja Bosne i Hercegovine u travnju, uključivanje u svjetsku akciju čišćenja Mediterana u svibnju i akcija sađenja drveća u listopadu”, izjavio je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke”.

Na konferenciji za medije naglašene su korisne funkcije šuma.

„Drveće ima mnoge korisne funkcije – ono ne daje samo hranu i ne osigurava drvnu sirovinu, već pruža i zaštitu od erozije, obogaćuje zemljište, pročišćava vodu i zrak, štiti oranice od vjetra i osigurava stanište mnogim divljim životinjama. U gradovima drveće smanjuje zagađenje bukom, ljeti štiti od sunca, rashlađuje zrak, pročišćava zrak od prašine i toksičnih plinova, uljepšava izgled urbane sredine i doprinosi raspoloženju, zdravlju i mentalnoj koncentraciji stanovnika, pa nije ni čudo da nekretnine s drvećem vrijede i 15 posto više! Konačno i veoma važno, drveće apsorbira ugljen-dioksid – najzastupljeniji staklenički plin i time se suprotstavlja klimatskim promjenama koji ugrožavaju svijet kakav poznajemo. U tom istom procesu fotosinteze drveće oslobađa kisik neophodan ljudima i životinjama. Svi mi volonteri akcije „Let’s do it – milijun sadnica za jedan dan” nakon njenog završetka možemo znati da gdje god bili i što god radili, naše sadnice koji smo posijali će rasti, živjeti svoje živote i činiti sve ove divne stvari koje sam spomenuo, i još mnoge druge. Moja želja nije samo da bude više drveća u našoj zemlji, već da bude i ljudi koji će znati da ih cijene i uživaju u njima”, dodao je Milan Gligorić, predsjednik UG „Mozaik prijateljstva”.

Podršku akciji „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan” pružila je Uprava za šumarstvo FBiH, dok su sadni materijal i nadzor nad sadnjama osigurala kantonalna šumsko-privredna društva i JP „Šume Republike Srpske”.

„Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalna uprava za šumarstvo su u samom startu podržali ovu ideju na način da smo animirali šumarske institucije u Federaciji BiH, koje su osiguranjem sadnica, organizacije i samog nadzora nad sadnjom omogućile što uspješniju realizaciju ove akcije. Naravno, najveće pohvale pripadaju aktivistima iz ovih dviju nevladinih organizacija, ali i velikom broju volontera širom Bosne i Hercegovine čiji nam odaziv daje zapravo da konstatiramo da svijest građana o značaju šume ipak nije na tako niskoj razini kako se misli. I na kraju, želim se u ime Federalnog ministarstva i u ime Federalne uprave još jednom zahvaliti Udruzi „Ruke” i Udruzi „Mozaik prijateljstva” i napomenuti da će ministarstvo i uprava i ubuduće, kao i do sada, podržati svaku ovakvu ili sličnu akciju koja za cilj ima podizanje svijesti javnosti o značaju šume ali i o zaštiti životne sredine uopće”, kazao je Zejnil Durmo, stručni suradnik za uzgajanje šuma pri Upravi za šumarstvo FBiH.

U sklopu svoga poslovanja i društveno odgovornog djelovanja, kompanija HT Eronet sa zadovoljstvom podržava akcije čija realizacija ima za cilj unaprijediti uvjete života građana BiH. Tako je HT Eronet već dvije godine kao generalni sponzor uz akciju „Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan”, a ove godine ponosno stoji i uz najveći projekt pošumljavanja BiH „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan”.

„U ime HT Eroneta čestitam timu „Let’s Do It-a”, te svima koji su sudjelovali u ovoj akciji na ostvarenim rezultatima. Svi oni su omogućili nastavak jedne lijepe i pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine, a koja je i ovim projektom za cilj imala unapređenje životne sredine. Nakon akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”, akcija „Let’s Do It – milijun sadnica za 1 dan” pokazuje održivost i kontinuitet, te kako ovakvi projekti svakako imaju svoju perspektivu. Mi u HT Eronetu, kao društveno odgovornoj kompaniji, vjerujemo da ćemo imati priliku i u budućnosti nastaviti suradnju na istim i sličnim projektima s „Let’s Do It” timom, riječi su Vanje Gavrana, rukovoditelja Odjela korporativnih komunikacija HT Eronet-a.

Također, prepoznajući vrijednost volonterske akcije, podršku projektu „Let’s do it” drugu godinu zaredom pružaju i UN volonteri (UNV).

“Volonteri Ujedinjenih naroda su ponosni što podržavaju „Let’s do it” kao tim aktivnih i odgovornih članova zajednice mladih u BiH. Volontiranje je jedan od načina da se pokaže koliko vam je stalo do vaše zajednice, društva i države. Rad s mladima je uvijek zabavno i uzbudljivo vrijeme i volonteri UN-a u BiH žele da surađuju s još više ovakvih grupa mladih u BiH. Mladi su nada za budućnost!”, riječi su Hyun-Joo Youn, programskog oficira UN volontera (UNV).

Volonteri akcije „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan” nastavit će sa distribucijom sadnica školama u BiH do kraja ove godine radi proširenja zelenih površina u školskim dvorištima.
Nastavak akcije pošumljavanja planiran je za jesen 2014. godine, a već zadnji vikend u travnju 2014. godine volonteri će se okupiti i zajedno čistiti BiH u sklopu „Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan”.