23. obljetnica ZP Vitez: Bez organiziranja u HVO, Hrvati ne bi opstali u Središnjoj Bosni

Jučer je u Busovači obilježena 23. obljetnica osnutka Zbornog područja Vitez. Obljetnicu je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana HVO HB ŽSB.

Odluku o osnivanju Regionalnog stožera HVO u Busovači je 27. veljače 1992 godine donio Dario Kordić. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Paško Ljubičić. Kroz postrojbe ZP Vitez prošlo je oko 30 tisuća pripadnika HVO-a, 2499 ih je poginulo, a 5799 ranjeno. O važnosti osnutka ZP Vitez na svečanoj akademiji je govorio brigadir Mario Bradara, jedan od zapovjednika ove postrojbe. On je podsjetio na činjenicu da su Hrvati Središnje Bosne punih 15 mjeseci proveli u potpunom okruženju rascjepkani u pet enklava. Prisjetiti se okolnosti osnivanja Regionalnog stožera HVO u Središnjoj Bosni, budi tugu i bol zbog sjećanja na poginule, ali i ponos zbog činjenice da su se Hrvati Središnje Bosne, iako su se našli u najnezavidnijem položaju na Balkanu, uspjeli obraniti od daleko moćnijih i brojnijih neprijatelja, najprije JNA, a potom i Armije BiH, istaknuo je brigadir Bradara.

„Hrvatski narod u BiH i Hrvatskoj ponovno proživljava dane ponosa, dostojanstva i zajedništva. Borba za opstanak i jednakopravnost Hrvata u Središnjoj Bosni koja se danas vodi političkim sredstvima ostaje naša trajna zadaća. Mi, dužnosnici HDZ BiH s ovih prostora nastavit ćemo se boriti za opstanak i jednakopravnost Hrvata, posebice u Središnjoj Bosni koja je kralježnica BiH“, poručila je okupljenima Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH.

„Hrvatski narod u BiH imao je vrlo tešku povijest. Iako malobrojni uspjeli smo se izboriti za našu slobodu i opstojnost. A put u hrvatsku slobodu počeo je prije 25 godina, osnivanjem HDZ. Prisjetili smo se toga na 25 obljetnici utemeljenja stranke. Volja za ostvarenjem pune jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH jača je no ikad“, izjavio je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik F BiH čestitavši bivšim pripadnicima ZP Vitez obljetnicu osnutka postrojbe i u ime dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Svojim nastupom obljetnicu osnutka ZP HVO Vitez uveličala je vokalna skupina Glorija iz Busovače pod ravnanjem Davorke Dujmušić.

Prethodni članakFOTO: Pobijedit ćemo Zeničane
Sljedeći članakFOTO: Proglašeni najbolji sportaši Županije Središnja Bosna