23. godišnjica zločina nad Hrvatima u Dusini

U subotu, 23. siječnja 2016. godine, navršavaju se 23 godine od gnjusnog zločina nad Hrvatima u zeničkom selu Dusina. U povodu iste, u utorak, 26. siječnja 2016. godine, s početkom u 14 sati bit će služena sv. misa zadušnica, kojoj će prethoditi polaganje vijenaca i paljenje svijeća u čast svim poginulim Hrvatima ovoga kraja.

Svake godine preživjeli mještani Dusine, od kojih se nitko nije vratio na svoja ognjišta, skupa s članovima Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a HB Busovača odaju spomen poginulima.

Tog dana pripadnici 7. muslimanske brigade Armije BiH (čijim je drugim bataljunom zapovijedao Šerif Patković) su uhitili, pobili i izmasakrirali 10 muškarca, od toga devet Hrvata i jednog Srbina koji se tu sklonio iz Zenice. Tijela ubijenih Hrvata pokopana su 3. veljače 1993. godine na groblju u Busovači.

Strašni događaji iz Dusine daju nam sliku napetosti na prostoru Središnje Bosne (ali i u ostalim dijelovima BiH) neposredno prije početka žestoke eskalacije sukoba. Dusina je jedan od primjera etničkog čišćenja Hrvata iz Središnje Bosne (Od prijeratnog 231 stanovnika hrvatske nacionalnosti, danas u ovom kraju uopće nema Hrvata) . Muslimansko-bošnjački cilj bio je ispresijecati hrvatska područja, tj. odsjeći Lepeničku dolinu od Lašvanske doline, te spojiti 3. korpus Armije BiH, sa sjedištem u Zenici, s 4. korpusom, na području Konjica i Jablanice.