23. godišnjica zločina Armije BiH u Buhinim Kućama

Prema ocjenama vojnih analitičara i zapovjednika HVO-a , 9 siječnja 1994. godine bio je jedan od najtežih dana u devetomjesečnoj obrani potpuno opkoljene i stalno napadane Lašvanske doline od višestruko brojnijih i daleko bolje naoružanih napadača, pripadnika Armije BiH. Jer, tog 9. siječnja, pod okriljem maglovite zimske noći, pripadnici elitnih postrojbi A BiH upale su u prigradsko naselje Viteza Buhine Kuće i među vojnicima i civilima mještanima napravili pravi pokolj.

Opljačkano je i zapaljeno na desetak kuća i gospodarskih objekata, a među 27 poginulih i ubijenih vojnika i civila bila su i devetorica pripadnika PPN „Munje“, pripadnici HVO-a Travnik, koji su uhićeni na spavanju, vezani žicom, svirepo su mučeni i ubijeni. Za ubijene civile i zarobljene vojnike, za pljačku i palež, za što postoji i video dokumentacija, još uvijek nitko nije odgovarao niti je, do sada, proces istrage pokrenut. A tog tužnog i tragičnog dana, video zapisi inozemnih tv kuća, CNN-a BBC-ija… ubijenih civila, žena i staraca, koji leže ubijeni u dvorištima svojih domova, kuće i gospodarski objekti koji gore, obišli su cijeli svijet. Uz 27 ubijenih vojnika i civila još trideset vojnika i civila je lakše i teže ranjeno.

U povodu dvadeset treće godišnjice tragedije i počinjenog zločina u Buhinim Kućama, u mjesnom groblju Topala, gdje je i pokopan najveći broj žrtava, slavljena je sveta misa zadužnica koju je predvodio viteški župnik fra Velimir Bavrka. Svetoj misi je prethodilo polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz veliki spomen- križ podignut na ulazu u groblje Topala,  u spomen na žrtve Buhinih Kuća.

Po prvi put ove godine mještani viteških naselja Mali i Veliki Mošunj i  Stara Bila, prijatelji, suborci, poznanici, vjernici…, organizirali su molitveni mimohod do više od 6 km udaljenoga groblja Topola, a na nekadašnjoj Željezničkoj stanici pridružili su im se i hodočasnici iz grada i okolnih naselja.

Prethodni članakU subotu noćno pješačenje na Zabrđe i Zaselje
Sljedeći članakNK “Vitez” u subotu započinje s pripremama za nastavak sezone