23. godišnjica stradanja Hrvata na platou Galice

Jučer, 15. svibnja ove godine, na platou Galice odana je dužna počast stradalim pripadnicima Travničke brigade HVO-a, njih 14, koje su na današnji dan prije 23 godine zarobili, a potom na okrutan način pobili pripadnici Srpske vojske i bivše JNA.

Misu za pobijene pripadnike HVO-a na Galici, pred Spomen obilježjem podignutim na mjestu stradanja, predvodio je fra Marinko Didak, župnik travničke župe Ovčarevo. Organizatori obilježavanja godišnjice stradanja Hrvata na platou Galice na planini Vlašić bile su Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Travnik i ŽSB.

Obljetnici stradanja prisustvovalo je izaslanstvo HDZ BiH, koje je predvodila Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH Županije Središnja Bosna i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, kao i Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora ŽSB, te Nikola Grubešić, dopredsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB i ministar zdravstva u Vladi ŽSB.

15. svibnja 1992. godine 19 pripadnika HVO-a na Vlašiću su zarobili Srbi. Većinu zarobljenika od kojih s neki bili i ranjeni, okrutno su pobili, a petorica preživjelih razmijenjena su nakon desetak dana tijekom kojih su prošli torture zbog kojih su svi razmijenjeni na nosilima. Preživjelima je, osim proživljenih trauma i tortura, najteže što za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao.

Prethodni članakFOTO: Promenada maturanata
Sljedeći članakKrnja Vlada za bošnjačke škole u RS izdvojila novac, ukinuli bi hrvatske u FBiH