Христос васкрсе – Ваистину васкрсе!

Српска православна црква и верници данас обележавају Васкрсење Христово, догађај којим је почела новозаветна историја човечанства.

Прослава Васкрса почела је поноћним литургијама у свим православним црквама. Патријарх српски Иринеј служио је васкршњу литургију у Храму Светог Саве на Врачару, где је у поноћ, црквеним звонима, литијом и првом молитвом пред затвореним вратима Храма почело обележавање највећег хришћанског празника.

Поред великог броја верника, поноћној литургији приустуствовали су премијер Ивица Дачић, саветник председника Републике Оливер Антић, државни секретар у МУП-у Владимир Божовић, директор Канцеларије за вере Миле Радојевић, принцеза Јелисавета Карађорђевић, као и представници верских заједница.

Према одлукама Никејског сабора које до данас поштују све православне цркве, Васкрс се слави у прву недељу пуног месеца после пролеће равнодневнице, али обавезно после јеврејске Пасхе.

Васкрс је покретан празник, који се одређује према природном календару и увек се везује за недељу са одступањем од 35 дана – од 4. априла до 8. маја.

Прослава Васкрса која је почела поноћним богослужењима у свим православним црквама, настављена је свечаним јутарњим литургијама на којима се уз молитву и читање Јеванђеља објављује највећа радост хришћанског света.

Прва молитва служи се пред затвореним вратима храмова која се отварају тачно у поноћ када се први пут после Дана жалости, Великог петка и Велике суботе, у знак радости Васкресења оглашавају прва звона.

Васкршњим обредима претходило је уношење плаштанице са Христовог гроба, која је на Велики петак изнета пред олтар и коју верници целивају у дане највеће хрисћанске жалости.

Васкршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која, се према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена која је у Рим дошла са поруком о Васкрсењу.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и значи радост и за оне који га дају и који га примају.

Верници, по устаљеној традицији, васкршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради.