20. obljetnica oslobođenja kraljevskog grada Jajca

U Jajcu je jučer svečano obilježena 20. obljetnica oslobođenja ovog starog hrvatskog kraljevskog grada. Prije točno 20 godina – 13. rujna 1995. – združene snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u vojno-redarstvenoj akciji „Maestral“ oslobodile su Jajce nakon trogodišnje srpske okupacije. Te ponosno na tvrđavi ponad kraljevskog grada razvili hrvatski stijeg.

Svečani mimohod – zastave ratnih postrojbi

Akcija „Maestral“ bila je jedna u nizu višemjesečnih izvrsno isplaniranih te na operativno-taktičkoj razini izvedenih združenih akcija HV i HVO-a. Tijekom akcije život na Oltar domovine položilo je 55, a ranjeno više od 200 hrvatskih branitelja.

Program obilježavanja 20. obljetnice otpočeo je u jutarnjima satima svečanim mimohodom branitelja i zastava ratnih postrojbi od vodopada, kroz samo središte grada, sve do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Brojna izaslanstva u središtu su grada, kod spomen-obilježja poginulim braniteljima, položila vijence i zapalila svijeće.

Zatim je služena sv. misa zadušnica za sve poginule civile i branitelje u akciji oslobođenja Jajca, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Misno slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica, on je pozdravio nazočne branitelje, okupljene članove političkog, vojnog i kulturnog života, te uputio zahvalu onima koji su svoje živote položili za svoje ljude u Jajcu.

Nakon misnog slavlja, nazočni su se uputili u Dom kulture Jajce, gdje je upriličena Svečana akademija.

Prethodni članakNogometaši Viteza svladali Drinu u Zvorniku, publika nestrpljivo čeka Travnik
Sljedeći članakSvjetski dan prve pomoći, Crveni križ Novi Travnik na ulicama grada