17. obljetnica od atentata na Jozu Leutara

Na današnji dan, 16. ožujka 1999. godine, izvršen je atentat na Jozu Leutara.

Obilježavanje

Danas su polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Alipašinoj ulici u Sarajevu, izaslanstvo Županijskog odbora HDZ-a BiH Vrhbosna, predvođeno predsjednikom Draženom Trlinom, odalo počast ubijenom Jozi Leutaru. Pored izaslanstva ŽO HDZ-a BiH Vrhbosna, vijence su položili Mijo Krešić, član Predsjedništva HDZ BiH i zamjenik ministra sigurnosti BiH, Ljilja Zovko, predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, te Mario Karamatić, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Atentat

Dok se Jozo Leutar 16. ožujka 1999. u službenom automobili vozio na posao, u sarajevskom naselju Ciglane, eksplodirala je eksplozivna naprava koja se nalazila u njegovom automobilu u 7:50 ujutro. S njim je u automobilu stradao vozač Željko Ćosić, čije ozljede nisu bile opasne po život, a Leutar je zadobio teške ozljede od kojih nije uspio doći svijesti. Umro je na KCUS 28. ožujka. Njegovom ubojstvu prethodili su teroristički napadi na travničke policajce u lipnju i srpnju 1998., te jedan neuspjeli teroristički pokušaj u veljači 1999. Kao što nitko nije odgovarao za ubojstvo Joze Leutara, tako nitko nije odgovarao ni za napade na travničke policajce. Istraga ubojstva Joze Leutara nije dala rezultate. Glavna obilježja istrage su pokušaji montiranja procesa i prikrivanja zločina.

Životopis

Jozo Leutar je rođen u Livnu 23. rujna 1953. godine. Osnovnu školu završio je u Tomislavgradu, a Srednju policijsku školu u Sarajevu. Nakon toga odlazi studirati na Kriminalističkom fakultetu u Zagrebu, a nakon diplomiranja studira politologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje također diplomira.

Policijsku karijeru Leutar je započeo kao prometni policajac. Kasnije je zaposlen u Službi državne sigurnosti, a sve do 1992. bio je načelnik Sarajevske kriminalne policije. Imenovan je zamjenikom Policijske uprave Travnik te je kratak period bio i zapovjednik travničke brigade Hrvatskog vijeća obrane. Ujedno je vršio i dužnost predsjednika HDZ-ovog odbora u Sarajevu. Imenovan je načelnikom sektora za poslove policije u Ministarstvu unutarnjih poslova u Vladi Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a kasnije je postao pomoćnik za policijske poslove ministra unutarnjih poslova Valentina Ćorića, te poslije i njegov zamjenik.

Nakon uspostavljanja Federacije Bosne i Hercegovine, Leutar je imenovan zamjenikom ministra unutarnjih poslova u Vladi Federacije BiH. Član Predsjedništva HDZ-a BiH postao je 1998. Leutar je na općim izborima održanim u rujnu 1998. bio kandidat za Zastupnički dom PS BiH, te je uspio dobiti mandat.

Izvor