Od 15. studenog obvezna zimska oprema, kazne za neposjedovanje i do 500 KM

Od sutra na teritoriji Bosne i Hercegovine bit će uvedena zakonska obveza posjedovanja i korištenja zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete koji vladaju.
Točnije, u periodu od 15. studenog 2017. do 15. travnja 2018. godine sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, kako bi se mogli prilagoditi uvjetima na cesti i biti sigurni sudionici prometa.

Donosimo što se podrazumijeva pod obveznom zimskom opremom.

Za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3.5 tona:
Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimetra);
Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimatra i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima;
Za motorna vozila sa više od osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3.5 tona:
Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimetra), lanci za snijeg i priručni alat: lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kilograma;
Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimetra) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolniku, kiša ledi na kolniku ili zaleđen kolnik) i priručni alat.

Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz prometa i oduzeti potvrdu o registraciji vozila, napominju iz MUP-a KS-a.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:
40 KM za vozača po članu 238. st. 1. točka 38.
500 KM za poduzeća ili drugo pravno lice po članu 234. stav 1. točka 22.
500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prevoza po članu 234. Stav 2. točka 22.

Napominju i da tijekom zimskog perioda može doći do zabrane ili ograničenja kretanja za određenju kategoriju vozila ili usmena naredba za prekid kretanja vozila i otklanjanje neispravnosti.
Ovim putem apeliramo na sve vozače da na vrijeme osiguraju zakonom predviđenu zimsku opremu, te i na taj način doprinesu osobnoj, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Prethodni članakDan tolerancije u Vitezu
Sljedeći članakUhićen bludnik iz Viteza