15. ožujak, dan kada popis stanovništva postaje nevažeći?

Dosadašnje svađe pred kamerama predstavnika statističkih agencija, sutra bi mogli zamjeniti konačni dogovori.

Ključno je usvajanje seta pravila za izvođenje rezidenta, čime bi se otklonila ključna prepreka u dosadašnjim aktivnostima objave popisa rezultata piše N1.

“Centralni popisni biro treba da usvoji revidirani plan aktivnosti u kojem je sadržan i datum početka objave rezultata popisa u BiH”, kaže Mirsada Adembegović iz Agencije za statistiku BiH.

Pred sutrašnju sjednicu Centralnog popisnog biroa vlada optimizam, kada je u pitanju usvajanje Jednistvenog programa za rezultate popisa, gdje bi trebao biti konačan stav, kada će biti rezultati popisa, koji je obavljen još 2013. godine.

Međutim, sve ovisi od prihvatljivosti tog programa za članove Centralnog popisnog biroa s kojim još nisu upoznati.

Rezidentni predstavnik je nešto što je kočilo dosadašnju objavu rezultata. Iz Republike Srpske kažu da je ključno da u konačnu ocjenu rezidentnog stanovnika u BiH mora ući i pitanje 40, koje pokazuje da li netko radi ili se školuje u BiH.

Radmila Čičković, direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS pojašnjava: “Pitanje od jedan do sedam nikada nije bilo sporno za nas, ona se moraju uzeti u određivanje reizdentna. A pitanje 40 ? Pa pitanje 40 se mora uzeti u određivanje rezidenta. Ne može neko raditi u inostranstvu, a da dolazi svaki dan i da živi u BiH”.

Za stručnjake je u pitanjima od jedan do sedam jasno navedeno tko od stanovništva ne može da se proglasi rezidentnim u BiH. Demograf Hasan Zolić kaže da pitanje 40 nije ključno.

“I kad gledate ono što je IMO tim predložio, te da kažem pravila, onda se iz toga vidi koji broj stanovnika bi trebao da se isključi iz tog, da tako kažem, kontigenta prisutnog stanovništva”.

Ako se najkasnije do 15. ožujka ove godine ne usvoje ovi ključni dokumenti, statističke institucije u BiH neće biti u mogućnosti objaviti rezultate popisa u zakonom predviđenom roku za objavu rezultata popisa, do 1. srpnja ove godine.

Tada će popis iz 2013. postati nevažeći, čime bi u nepovrat otišlo 50 milijuna KM.

Izvor