12 stvari koje niste znali da vaš mobitel može!

smartphone

U današnje vrijeme svi smo navikli nositi uređaje koji se zbog broja opcija i funkcija nazivaju ‘pametnima’ te je lakše nabrojati stvari koje ti uređaji ne mogu napraviti od onih koje mogu. Ipak, za brojne mogućnosti vlasnici takvih mobitela niti ne znaju. Gotovo sve što zamislite možete na neki način napraviti na vašem mobitelu, ukoliko se radi o novijem, ‘pametnom’ uređaju. Svakodnevno se razvijaju nove aplikacije, a inovativnim idejama ujedno se pomiču granice i opcije koje smo mogli samo zamišljati postaju realnost.

Ipak, vlasnici takvih uređaja vrlo često nisu upoznati s velikom većinom opcija i aplikacija koje njihov mobitel pruža. Donosimo popis od 12 stvari za koje korisnici obično ne znaju da postoje.

Mobitel kao web kamera za PC ili Mac

Mobiola WebCamera by Shape – aplikacija je pomoću koje možete vaš mobitel koristiti kao kameru za računalo tijekom razgovora ili chata s nekime.

Skener u mobitelu

Ukoliko želite skenirati recept, poslovnu posjetnicu ili barkod za provjeru cijene, osmišljene su brojne aplikacije koje vam to i omogućuju. Najbolje je prvo odrediti što trebate skenirati pa ‘skinuti’ aplikaciju koja je napravljena točno za tu vrstu skeniranja.

Mobitel kao zamjena za novčanik

Mnogi vole iz stana izaći sa što manje stvari u rukama, džepovima ili torbama, a postoje aplikacije na koje možete spremiti informacije o kreditnim karticama, podatke za banke, a aplikacija PayPal Mobile pruža mogućnost uplata novca dok se, primjerice, vozite u tramvaju.

Hotspot za mobitele

Pojedini mobiteli pružaju mogućnost stvaranja bežične mreže koju istovremeno može koristiti više uređaja. To je odlična stvar za ljude koji često putuju i stalno koriste internet.

Prepoznavanje stvari

Aplikacija Google Goggles postaje sve popularnija jer pomoću samo jedne fotografije, primjerice nepoznatog spomenika, za vas u samo nekoliko trenutaka doznaje sve podatke o tom spomeniku. Treba napomenuti da se aplikacija iz dana u dan poboljšava, te je u stanju prepoznati sve veći broj stvari.

Televizija na mobitelu

Sve više kompanija pruža usluge gledanja TV-a na mobilnim uređajima, a napravljene su i broje aplikacije pomoću kojih možete pratiti samo određene programe koji vas zanimaju.

Mobitel kao univerzalni daljinski uređaj

U današnje vrijeme teško je pobrojati sve elektroničke uređaje koje imamo u svojim domovima, a pogotovo voditi pravilnu brigu o svakome od njih. Tako je osmišljeno nekoliko aplikacija koje vaš mobitel pretvaraju u univerzalni daljinski pomoću uređaja za infracrvenu svjetlost.

Mobitel kao daljinski za automobil

Viper SmartStart je aplikacija koja vam omogućava da otključate i pokrenete automobil pomoću mobitela. Spomenuta aplikacija kompatibilna je s većinom vozila koja imaju podatkovnu vezu.

Prihvaćajte plaćanja kreditnim karticama

Ukoliko ste tek pokrenuli tvrtku i neki posao, nabavka uređaja za naplatu usluga pomoću kreditnih kartica može biti naporan i skup proces. Aplikacije poput ‘Square’ omogućuju vam da mobitelom prihvatite plaćanja kreditnim kraticama.

Napredna kamera

Iako su svakodnevne fotografije s vašeg mobitela uglavnom zadovoljavajuće kvalitete, uz kupnju nekoliko dodataka mobitelom možete stvarati fotografije čija je kvaliteta poput onih napravljenih SLR aparatima. Tako pomoću određenih nastavaka možete montirati objektive poznatih proizvođača na mobitel.

Praćenje otkucaja srca

Pokretanjem jednostavnih aplikacija moguće je pratiti rad vašeg srca putem mobitela, što je vrlo korisno za kronične bolesnike, ali i osobe koje često treniraju i izlažu tijelo velikim naporima.

Mjerenje

Uz pomoć osnovne geometrije iPhone vam može poslužiti umjesto metra. To je posebice korisno prilikom mjerenja pomalo nezgodnih stvari – poput udaljenosti od poda do stropa. Ipak, treba uzeti u obzir da takva mjerenja nisu uvijek najpreciznija, pa ih treba uzimati kao približne vrijednosti.