110 GODINA VITEŠKOG NAPRETKA: Večeras izložba likovnih i literalnih radova učenika SŠ “Vitez”

Večeras, 17. ožujka 2016. godine, u povodu 110. godišnjice osnivanja i rada Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Vitezu, održat će se izložba likovnih i literalnih radova učenika Srednje škole “Vitez”.

Tom prigodom, učenici s najboljim radovima bit će nagrađeni prigodnim nagradama. U zabavnom djelu programa nastupit će Napretkov orkestar harmonika i učenici Srednje škole “Vitez”.


HKD ”NAPREDAK” PODRUŽNICA VITEZ – BiH
KRATKA KARTA HKD NAPREDAK PODRUŽNICA VITEZ

Obnoviteljski rad HKD Napredak podružnica Vitez počeo je 1991. godine. Međutim, rat i ratna zbivanja su utjecala na to da taj rad bude prekinut da bi ponovo bio nastavljen 1995. godine. U periodu od 1995. do 1997. godine folklornu skupinu HKD Napredak vode braća Kupreškići – Zoran i Mirjan. U tom periodu bude se i viteški pisci i pjesnici te se izdaje veliki broj knjiga kao i zbirke pjesama. Vitez postaje poznat po izdavačkoj djelatnosti i gotovo sve knjige izlaze u izdanju Napretka.

U sklopu društva djeluju folklorna, tamburaška i izdavačka sekcija. Društvo također ima i fond za stipendiranje studenata.

Napredak je organizator i književne nagrade Anka Topić koja se počela dodjeljivati 1998. godine i do sada je dodjeljivana trijenalno. Vrijedno je reći da je ova nagrada postala veoma značajan kulturni događaj u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Najbrojnija je folklorna sekcija koja broji preko 200 članova raspoređenih u tri skupine. Za sobom imaju brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine, a gostovali su i u nekoliko gradova u Hrvatskoj i Švicarskoj, a s ponosom ističu svoje sudjelovanje na dječjim vinkovačkim jesenima 2011. godine.

Na njihovim nastupima prati ih tamburaški orkestar koji vodi g-din Ivica Grabovac i koji broji 8 članova, a imaju i mlađu skupinu tamburaša s desetak članova koji vrijedno rade na probama i pripremaju svoj repertoar.
HKD Napredak Vitez pokušava očuvati hrvatsku, izvornu, narodnu kulturu i tradiciju viteškog kraja, pokušava očuvati identitet Hrvata između ostalog i kroz ovaj vid kulturnog djelovanja.

”Vrijeme prolazi, a naše tek dolazi ” poruka je mladih Napretkovaca Viteza koji zahvaljuju na pozivu i kažu da će se uvijek odazvati ovakvim pozivima.

Njihova izvorna narodna nošnja se sastoji od:

Djevojke na glavi imaju šarene marame s cvjetnim motivima, a na sebi nose duge odore (košulje) svojih baka koje su stare po 50 i više godina. Tkane su od lana u novije vrijeme i pamuka, po rubovima rukava i dna košulje kerana raznobojnim fulovima. Preko košulje nose jelek načinjen od kadife i ukrašen našivenim gajtanima i žutim vezom. Na nogama imaju čarape pletene od pamuka i visočke opanke.

Muškarci također imaju bijele košulje tkane od lana i pamuka, preko njih jelek ukrašen gajtanom, a od istog materijala crne vune ili čohe rađene su i gaće zvane čakšire s uskim nogavicama. Čakšire su ukrašene crnim ili crvenim gajtanom oko džepova i nogavica. Oko pojasa imaju crveni šal. Na nogama nose vunene pletene čarape i visočke opanke.

PREDSJEDNIK
ZORAN KUPREŠKIĆ