11 kućanskih trikova koji će vam sačuvati i vrijeme i živce

Uvijek postoje situacije u kojima bi nam mali trikovi dobrodošli da naše stvari duže traju, da brže očistimo nered ili lakše obavimo posao. 24sata.hr donosi 11 primjera koji vam mogu pomoći u tome…

1. Lijekovi često imaju više od jedne namjene, a nerijetko postaju i saveznici u borbi protiv nereda. Tako analgetske šumeće tablete protiv zatvora i žgaravice učinkovito i brzo čiste kupaonske elemente. Ubacite nekoliko tableta u zahodsku školjku, kadu i umivaonik koje možete napuniti s vodom, ostavite 10 minuta da njihovo šumeće djelovanje razgradi nečistoće pa prebrišite.

2. Samoljepljivi “roler” za skidanje dlačica i mrvica s odjeće poslužit će i za uklanjanje prašine s oboda lampi. Umjesto dugotrajnog procesa skidanja oboda, pranja i sušenja, samo prijeđite “rolerom” gore-dolje, izvana i iznutra.

3. Makeup četkice: Prostor između tipki na tipkovnici najlakše ćete očistiti četkicama za make up. Ne moraju biti skupocjene, no čišćenje će biti lakše ako su dugačke. Četkice na kraju operite šamponom i dobro isperite.

4. Boce od vina: Prazne duguljaste boce vina isperite, posušite i obrišite izvana. Potom ih stavite u visoke čizme kako bi zadržale oblik i kako se ne bi presavijale. Vinske boce dobre su za sve oblike čizama, a ipak dovoljno male da ih ne razvuku.

5. WD-40: Tekućina u spreju WD-40 namijenjena je odmašćivanju i podmazivanju mehaničkih elemenata. Međutim, izvrsna je i za odstranjivanje mrlja od olovki i flomastera na gotovo svim površinama. Našpricajte i prebrišite.

6. Gumbi: Traženje para naušnicama spriječite njihovim umetanjem u jedan gumb. Tako napravite sa svakim parom. Gumbe možete iskoristiti i za narukvice, a takav način spremanja nakita osobito će biti koristan na putu.

7. Losion za tijelo te kreme za lice i ruke izvrsni su za poliranje cipela. Nanesite malo kreme na blazinicu i upotrijebite. Poseban sjaj daju lakiranim cipelama, a mala pakiranja možete nositi i u torbici da vam uvijek budu pri ruci.

8. Ulje: Naljepnice s čaša i boca najlakše će skinuti obično ulje. Nanesite ulje pomoću maramice ili krpe, natrljajte pa isperite toplom vodom. Ostanu li tragovi i nakon toga, pomiješajte ulje i pastu za zube, istrljajte i isperite.

9. Slikovnica: Djecu za stolom lukavo možete umiriti postavljanjem plastificiranih, starijih slikovnica za podmetače. One se lako mogu prebrisati, pa će i dalje biti očuvane, a djeca će se diviti crtežima. Svaki objed okrenite drugu stranicu.

10. Kuhinjska krpa poslužit će kao učvršćivač daske za rezanje. Namočite krpu, ocijedite i postavite ispod plastične ili drvene daske za rezanje. Tako ćete spriječiti klizanje daske, osobito ako režete tvrđe namirnice.

11. Sol: Razbije li vam se jaje na kuhinjskoj površini ili na podu, pospite ga šačicom soli i ostavite da stoji dvije minute. Uzmite kuhinjski ubrus i obrišite. Bit će dovoljan jedan ubrus umjesto dosadašnjih pet-šest jer će sol zgusnuti jaje, donosi 24sata.hr.

Prethodni članakJajce: Održane Prve sportske igre mladih u KSB-u
Sljedeći članak‘Plavi dizel’ potreban poljoprivrednicima u BiH