10. Dani kazališta Vitez 2018: “Carevo novo ruho” oduševilo više od 350 gledatelja

Predstavom „Carevo novo ruho“, Gradskog kazališta mladih Vitez, nastavljeni su jubilarni, 10. Dani kazališta Vitez 2018. Novim nastupom viteški kazalištarci su oduševili publiku, među kojom je bio velik broj onih najmlađih.

Ipak, ono što uz, rekli bismo konstantno, odličnu igru ansambla predstave vrijedi izdvojiti je jednako tako konstantna i iznimna posjeta. Čaroban ambijent bio je i ovoga puta u Kazališnoj dvorani Vitez. Još jednom su brojni posjetitelji pohrlili na galerijski prostor, jer je dvoranski kapacitet jednostavno bio premalen da bi svi mogli sjesti.

Predstavu je organizirano posjetilo 15-ak učenika trećeg razreda Osnovne škole „fra Marijan Šunjić“ iz Stojkovića, predvođenih učiteljicom Branko Šiško. Svaka čast učiteljici Branki, djeci i njihovim roditeljima.

„Carevo novo ruho“ jedna je od onih priča koje se podjednako obraćaju djeci i odraslima. Prošlo je i više od jednog stoljeća od kad je nastala ova Andersenova bajka. Naime, ova bajka je djeci zanimljiva upravo zbog toga što dijete ima ulogu superiornog lika u njoj. Odrasli vrlo često, zbog straha od ugroženosti njihovog položaja u društvu, pristaju na razne predodžbe stvari i događaja koje im se plasiraju kao jedina istina. Međutim, djeca naivno i čisto progovaraju o stvarima točno onako kako ih oni vide.

Bez obzira što je bajka tako davno napisana, možemo je preslikati u bilo koje današnje društveno uređenje. To je zapravo bajka koja pokazuje kako je lako zalutati ako nemamo čvrtih uporišnih točaka za orijentaciju pa dopustimo da nam lažni autoriteti (bez obzira koju funkciju obavljali) kroje sudbinu. Od svih carevih odijela, ovo je imalo najveći uspjeh.

U predstavi igraju: Bruno Grebenar, Ana Gabrić, Nikola Matković, Mirna Mišković, Anja Stipinović i Ognjen Stojak | Tehnička podrška: Nataša Krišto | Autor glazbe: Alojz Čakarić | Izvršni producent: Ivan Sajević | Grafička priprema: Borislav Sučić.

Za sljedeći vikend publika će imati priliku pogledati predstave „Sedam Snjeguljica i patuljak“ Sinjskog pučkog kazališta, te urnebesnu komediju „Đe ti je pita“ GKM-a Vitez, u kojoj glavnu ulogu igra Marin Bikić.

U subotu 3.11. na rasporedu su „Žute priče“ Mrak teatra iz Županje, a u nedjelju komedija za djecu i mlade „Dugonja, Trbonja i Vidonja“ Travničkog pozorišta.