Мир Божји, Христос се роди! Срећан Божић cвим прaвocлaвцимa жeли рeдaкциja Витeз.инфo пoртaлa

Српска православна црква и вјерници прослављају Божић, дан рођења Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник. Свима који славе, Мир Божији, Христос се роди!

У часу рођења Исуса Христа, који је у овај свијет дошао ради спасења цијелог људског рода од гријеха и вјечне погибељи, звијезда је обасјала Витлејемску пећину, а на небу су анђели запјевали “Слава Богу на висини и на земљи мир, међу људима добра воља”.

Богомладенцу су се прво поклонили пастири, који су му даровали јагње, а потом три мудраца која су му на дар донијели смирну, тамјан и злато.

Прослава Божића почиње одласком на јутарњу литургију, на којој вјерници који су постили Божићни пост приступају Светој тајни причешћа. Након литургије, укућани се окупе око божићне трпезе, помоле Господу, а затим пјевајући тропар “Рождество твоје Христе Боже наш”, окрећу и ломе чесницу – погачу у коју је стављен новчић.

Вјерује се да ће ономе у чијем дијелу чеснице буде новчић наредна година бити посебно срећна.

Божић је породични празник на који се не иде у посјете, са изузетком полазника или положајника који долази у кућу слављеника и први честита Божић.

Божић се слави три дана, а вјерници се поздрављају са “Мир Божији, Христос се роди”, уз отпоздрав “Ваистину се роди”.

Прослава Божића почела је поноћним литургијама широм Републике Српске.

Мир Божји, Христос се роди! Срећан Божић cвим прaвocлaвцимa жeли рeдaкциja Витeз.инфo пoртaлa! 🙂

Prethodni članakDrago Josipović ispraćen na posljednji počinak porukom “Ja sam nevin”
Sljedeći članakVIDEO: Žarko iz špilje uselio u kamp kućicu